8. 12. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chutný recept na hovězí guláš s křupavými knedlíky a šťouchanými bramborami, který potěší vaše chuťové buňky. Naučte se připravit tradiční české jídlo plné lahodného masa a aromatických koření. Navštivte naše stránky a objevte krok za krokem, jak si připravit toto lahodné jídlo. Vyzkoušejte ho ještě dnes a užijte si chvíle plné požitků u stolu.
Suroviny
- 600 g hovězího masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml hovězího vývaru
- 200 ml červeného vína
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce hladké mouky
Postup
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme nakrájené hovězí maso a orestujeme ho dozlatova.
- Přisypeme mletou papriku a kmín, promícháme a podlijeme vínem a vývarem.
- Přidáme rajčatový protlak a necháme dusit na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny.
- Na závěr zahuštíme omáčku smíchanou hladkou moukou s trochou vody a dochutíme solí a pepřem.
Šťouchané brambory
- 1 kg brambor
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme je ve slané vodě.
- Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme je do hladka.
- Přidáme máslo, mléko, sůl a pepř a dobře promícháme.
Knedlíky
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Postup
- V míse smícháme mouku s vejcem a solí.
- Vytvoříme těsto a necháme ho odpočinout zhruba 30 minut.
- Z těsta utvoříme válečky a povaříme je ve vařící osolené vodě do změknutí.