Naším receptem na hovězí guláš s knedlíkem si užijete lahodnou a klasickou českou specialitu. Pokořte chutě svých blízkých tímto výjimečným pokrmem, který se vaří z kvalitního hovězího masa, cibule, papriky a aromatických koření. K tomu si připravte nadýchané houskové knedlíky, které dokonale doplní chuťové vlastnosti guláše. S naším jednoduchým a přesným receptem se tento tradiční pokrm stane vaší specialitou, kterou budete milovat a rádi ji připravujete opakovaně. Čas na plnohodnotnou chuťovou orgii začíná právě teď, neváhejte a vyzkoušejte!
Suroviny
- 600 g hovězího masa (plec nebo roštěnec)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sušeného majoránky
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na menší kostičky a osolte a opepřete podle chuti.
- Cibuli nakrájejte na tenké půlky a česnek nasekejte na jemno.
- V hrnci rozehřejte olej a na něm osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte česnek a osmažte ho krátce, dokud nezačne vonět.
- Přidejte nakrájené maso a orestujte z každé strany, dokud nezezlátne.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín, mletý koriandr a majoránku. Promíchejte.
- Zalijte hovězím vývarem a přiveďte k varu. Poté přikryjte hrnec a snižte teplotu na minimum.
- Nechte guláš vařit 2-3 hodiny, dokud maso nebude měkké a dochutíte ho solí a pepřem podle chuti.
Knedlíky
Pokud si přejete servírovat guláš s knedlíky, můžete si je vyrobit následovně:
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 1 lžička soli
- 40 g změklého másla
- V míse smíchejte mouku, vejce, mléko, sůl a změklé máslo.
- Vypracujte hladké těsto, které necháte odpočinout 20-30 minut.
- Vyválejte těsto na válku a nakrájejte na menší kousky.
- Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Hotové knedlíky vyjměte z vody a nechte okapat.
Guláš s knedlíkem podávejte teplý a pokud si přejete, můžete ho ještě ozdobit nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!