25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí guláš s knedlíkem je tradiční pokrm, který se stal nedílnou součástí české kuchyně, je velmi populární díky své bohaté chuti a jedinečné kombinaci ingrediencí. V tomto informativním článku se podíváme na původ guláše, složení tradičního receptu a jaké variace a doprovodné přílohy lze k němu podávat. Připravte si chuťové buňky na nezapomenutelné dobroty, neboť hovězí guláš s knedlíkem je připraven nás potěšit a vytvořit nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (maso na guláš)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce nové koření
- 500 ml hovězího vývaru (nebo vody)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na oleji osmahneme cibuli, česnek a papriky nakrájené na kostičky.
- Přidáme hovězí maso nakrájené na menší kousky a opékáme, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme mouku a promícháme, aby se maso obalilo a mouka zhnědla.
- Přidáme rajčatový protlak, sladkou papriku, majoránku, kmín a nové koření. Dobře promícháme.
- Zalijeme hovězím vývarem (nebo vodou), přidáme sůl a pepř podle chuti. Zmírníme oheň, přikryjeme a vaříme přibližně 1,5-2 hodiny, nebo dokud se maso nerozměkčí.
- Vyrobíme knedlíky podle oblíbeného receptu.
- Guláš podáváme s knedlíky a případně s čerstvým chlebem a nakrájenou cibulkou jako ozdobou.