23. 3. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na pikantní hovězí guláš? Vyzkoušejte náš jedinečný recept na hovězí guláš s jalapeños, který dodá vaší večeři nezapomenutelnou chuť a šmrnc. Tento tradiční guláš s mezinárodním twistem je perfektní pro milovníky pálivých chutí. Připravte si bohatý a aromatický pokrm s kousky kvalitního hovězího masa, které se pomalu dušením stane neskutečně měkkým. Postup přípravy, detaily a tipy na servírování naleznete ve našem lákavém receptu! Přidejte do své kuchařky něco neotřelého a ocení to každý, kdo má rád trochu pikantnosti na talíři.
Suroviny
- 500 g hovězího masa na guláš
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 jalapeño papričky
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 750 ml hovězího vývaru
- Nasekaná petržel nebo čerstvý koriandr pro ozdobu
Postup
- Na oleji zpěňte nadrobno nasekanou cibuli, dokud není zlatožlutá. Přidejte jemně nakrájený česnek a jalapeño papričky. Smažte jednu minutu.
- Přidejte hovězí maso nakrájené na kostky, osolte, opepřete a orestujte, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
- Přimíchejte mletou papriku a kmín, pečlivě promíchejte a krátce restujte. Zasypejte moukou a rychle zamíchejte, aby se mouka spojila s ostatními ingrediencemi a nevytvořila hrudky.
- Pomalu přilévejte hovězí vývar, stále míchejte, aby se guláš nelepil na dno hrnce.
- Nechejte guláš pomalu dusit pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké a omáčka zhoustne.
- Podle chuti dochuťte solí a pepřem, případně můžete přidat více jalapeňos pro intenzivnější pikantnost.
- Před podáváním nechte guláš chvíli odstát, aby se chutě plně propojily.
- Naservírujte a ozdobte nasekanou petrželí nebo koriandrem. Guláš podávejte s chlebem, knedlíky nebo rýží.