24. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí guláš je tradiční české jídlo plné chuti a vůně. Tento jednoduchý a chutný recept vám umožní připravit si ten nejlepší guláš přímo v pohodlí vaší kuchyně. Kombinace kvalitního hovězího masa, cibule, papriky a koření vytvoří nepřekonatelnou chuťovou explozi. Dopřejte si lahodný guláš, který se bude vám i vašim blízkým líbit!
Suroviny
- 500 g hovězího masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíčka majoránky
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup
- Maso nakrájíme na kostky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Nastrouhanou cibuli orestujeme na sádle dozlatova.
- Přidáme nakrájený česnek a kratší dobu restujeme.
- Přidáme maso a restujeme, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme mletou papriku, kmín, majoránku, sůl a pepř, promícháme a restujeme dalších pár minut.
- Zalijeme hovězím vývarem a přidáme rajčatový protlak.
- Guláš dusíme pod pokličkou na mírném ohni přibližně 1,5 – 2 hodiny, dokud se maso nezměkne.
- Před koncem vaření zahustíme směsí smetany a hladké mouky, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme.
- Podáváme s knedlíky nebo houskovým knedlíkem.