15. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si vyjímečnou chuť jemného hovězího filetu Rossini s přídavkem vlahého foie gras. Tento recept vás zásadně ohromí kombinací výrazných chutí a křehké textury. S využitím vybraných ingrediencí a správného postupu připravte toto lahodné jídlo, které potěší vaše chuťové pohárky i ty nejnáročnější gurmány. Dopřejte si dokonalou gastronomickou zkušenost s hovězím filetem Rossini, který si zaslouží svoje místo na vašem talíři.
Suroviny
- hovězí filet (200g na osobu)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100g foie gras (kachní nebo husí játra)
- 2 plátky bagety
- 30g másla
- 1 šalotka, jemně nakrájená
- 50ml demi-glace omáčky
- 100ml červeného vína
- olivový olej
Postup
- Nejprve si připravte hovězí filet. Opatrně jej osolte a opepřete z obou stran.
- Na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje opečte filety po dobu 3-4 minut z každé strany, nebo podle preferovaného stupně propečení.
- Mezitím si na jiné pánvi rozehřejte máslo a osmažte nakrájenou šalotku dozlatova.
- Přidejte foie gras a nechte ji krátce osmažit z obou stran, dokud nezíská hezkou zlatou barvu.
- Pokud máte rádi vnitřek hovězího filetu méně propečený, můžete ho na chvíli odložit stranou a po dokončení foie grasu vrátit na pánvi.
- V pánvi s osmaženou šalotkou a foie grasem přilijte červené víno a nechte 3-4 minuty vařit, dokud se nevyvaří alkohol a omáčka trochu zhoustne.
- Přidejte demi-glace omáčku a nechte vařit ještě dalších 2-3 minuty.
- Na poslední chvíli opečte plátky bagety na grilu nebo v toustovači.
- Hovězí filety rozdělte na talíře, přidejte na každý filet plátek bagety a přelijte šťávou s foie grasem.
- Můžete podávat s přílohou dle vlastního výběru, například bramborovými hranolky nebo zeleninovým salátem.