4. 8. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí burgundského stylu je zajímavý recept, který oslní vaše chuťové buňky. Maso se pomalu dusí v červeném víně s aromatickými bylinkami a zeleninou, což mu dodá neodolatelnou intenzitu chuti. Tento tradiční francouzský pokrm je jemný, šťavnatý a dokonale ho doplní kousek bagety či bramborové pyré. Připravte si hovězí burgundského stylu doma a dopřejte si nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (maso na guláš)
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na menší kousky nakrájenou slaninu orestujte na pánvi, dokud nezezlátne. Vyjměte ze pánve a odložte na stranu.
- Do stejné pánve přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a orestujte z každé strany, dokud nezíská krásnou hnědou barvu. Vyndejte maso z pánve a dále pokračujte.
- Na včetně kostky pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek přidejte na pánvi osmažené maso. Přidejte také na plátky nakrájenou mrkev a petržel. Vařte krátce, dokud se zelenina neslátne.
- Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a propáseujte všemi přísadami.
- Přilijte červené víno a hovězí vývar. Následně přidejte hladkou mouku, rajčatový protlak, sušený tymián a rozmarýn. Promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
- Plněnou poklicí nebo v alobale nechte vařit na nízké teplotě cca 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte a ochutnejte.
- Před podáváním dochuťte solí a pepřem dle chuti.