4. 8. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí burgundského stylu
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí burgundského stylu je zajímavý recept, který oslní vaše chuťové buňky. Maso se pomalu dusí v červeném víně s aromatickými bylinkami a zeleninou, což mu dodá neodolatelnou intenzitu chuti. Tento tradiční francouzský pokrm je jemný, šťavnatý a dokonale ho doplní kousek bagety či bramborové pyré. Připravte si hovězí burgundského stylu doma a dopřejte si nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Suroviny

  • 500 g hovězího masa (maso na guláš)
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Na menší kousky nakrájenou slaninu orestujte na pánvi, dokud nezezlátne. Vyjměte ze pánve a odložte na stranu.
  2. Do stejné pánve přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a orestujte z každé strany, dokud nezíská krásnou hnědou barvu. Vyndejte maso z pánve a dále pokračujte.
  3. Na včetně kostky pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek přidejte na pánvi osmažené maso. Přidejte také na plátky nakrájenou mrkev a petržel. Vařte krátce, dokud se zelenina neslátne.
  4. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a propáseujte všemi přísadami.
  5. Přilijte červené víno a hovězí vývar. Následně přidejte hladkou mouku, rajčatový protlak, sušený tymián a rozmarýn. Promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
  6. Plněnou poklicí nebo v alobale nechte vařit na nízké teplotě cca 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte a ochutnejte.
  7. Před podáváním dochuťte solí a pepřem dle chuti.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *