9. 2. 2024
Autor: Roman Žák
Hovězí burgundské
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí burgundské je bohaté a chutné jídlo připravené z kousků hovězího masa, které jsou dusené v aromatické směsi červeného vína, cibule, zeleniny a aromatických bylinek. Tento klasický francouzský recept se vyznačuje delikátní chuťovou kombinací a nabízí neodolatelnou kombinaci měkkého a šťavnatého masa s omáčkou plnou sytých a bohatých chutí. Hovězí burgundské je lahodným pokrmem, který se skvěle hodí pro vytvoření lahodného jídelníčku pro rodinné oslavy nebo večeři s přáteli.

Suroviny

  • 500 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
  • 2 cibule, nakrájené na drobné kousky
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 200 g špekovaček, nakrájených na plátky
  • 200 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte hovězí maso, dokud není zlatavé z každé strany. Poté odložte maso stranou.
  2. Do stejné pánve přidejte cibuli a mrkev a restujte je do měkka.
  3. Přidejte nasekaný česnek, špekovačky a žampiony. Orestujte dozlatova.
  4. Vrátte maso zpět do pánve a zalijte červeným vínem a vývarem.
  5. Přidejte rajčatový protlak, sůl a pepř dle chuti. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
  6. Snížte plamen na minimum, přikryjte poklicí a dusíme asi 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
  7. Před podáváním dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *