18. 9. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí burgundská specialita.
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí burgundská specialita je vynikající recept, který vám přinese bohatou a chutnou chuť francouzské kuchyně. Tento recept zahrnuje kvalitní hovězí maso vařené v červeném víně s aromatickými bylinkami, cibulí a česnekem. Výsledkem je jemně měkké a šťavnaté maso, které se krásně doplňuje s omáčkou a přílohami, jako jsou pečené brambory nebo čerstvá bageta. Hovězí burgundská specialita je jednoduchý, ale elegantní recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Suroviny

  • 600 g hovězího masa (svíčková, roštěná nebo jiné měkké maso)
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Krájejte hovězí maso na menší kousky a osolte je.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky.
  3. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
  4. Do hrnce dejte na středním ohni rozpustit slaninu, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a opékejte, dokud nezezlátne.
  5. Přidejte nakrájené maso, prolisovaný česnek, tymián a papriku. Smažte, dokud maso nezezlátne ze všech stran.
  6. Přidejte mouku a za stálého míchání zalijte vínem a vývarem.
  7. Vložte rajčatový protlak a promíchejte.
  8. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
  9. Přiveďte k varu, zakryjte hrnec a nechte dusit při nízké teplotě přibližně 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
  10. Před podáváním dochuťte solí a pepřem dle chuti.
  11. Burgundskou specialitu podávejte s rýží, bramborami nebo chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *