4. 1. 2025
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí burgundská guláš je klasický a chutný recept, který potěší každého milovníka masových jídel. Hovězí maso je pomalu dusené s vínem, zeleninou a kořením, což mu dodá nádhernou chuť a aromatickou vůni. Tento lahodný guláš se skvěle hodí jako hlavní chod pro rodinnou večeři nebo hostinu s přáteli. Uvařte si ho doma a pochutnejte si na pravé francouzské lahůdce.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (plec nebo hýba)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 400 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 5 bobkových listů
- 1 lžička mleté papriky
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup
- Na pánev s olejem orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a na kolečka nakrájené mrkve.
- Přidáme nakrájené kousky masa a necháme zatáhnout.
- Přidáme hladkou mouku a orestujeme.
- Zalijeme červeným vínem a vaříme alespoň 5 minut.
- Přilijeme hovězí vývar a přidáme rajčatový protlak, bobkové listy, mletou papriku, sůl a pepř.
- Přiklopíme a vaříme na mírném ohni minimálně 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Případně dochutíme solí a pepřem a podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.