11. 1. 2025
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se unést bohatou chutí hovězího Bourguignonního receptu plného šťavnatého masa marinovaného v červeném víně a aromatických bylinkách. Vyzkoušejte tento klasický francouzský pokrm plný lahodných chutí a zaručeně si ho zamilujete! Sledujte náš jednoduchý recept a uvařte si skvělou večeři pro celou rodinu.
Suroviny
- 600 g hovězího masa na guláš
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 200 ml suchého červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na oleji osmahneme nakrájenou slaninu, cibuli, mrkev a česnek.
- Přidáme na kostky nakrájené maso a necháme zprudka osmažit.
- Přisypeme mouku a promícháme.
- Zalijeme vínem a hovězím vývarem, přidáme bobkové listy, tymián, mletou papriku, sůl a pepř.
- Necháme provařit a dusíme pod pokličkou 2-3 hodiny, dokud maso není měkké.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou smetany nebo přidáním trochu škrobu rozmíchaného ve vodě.
- Podáváme s domácími noky nebo bramborovým pyré a posypeme nasekanou petrželkou.