27. 6. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon se šťouchanými bramborami je bohaté a lahodné francouzské jídlo, které vám rozhodně zahřeje duši i tělo. Klasický recept na toto pokrm kombinuje jemné kousky hovězího masa se šťavnatou omáčkou a měkkými bramborovými pyré. Užijte si ho jako hlavní jídlo na rodinné oslavě nebo romantické večeři ve dvou. S naším receptem na Hovězí Bourguignon uděláte nejen své chuťové buňky šťastné, ale také vaše hladové bříško!
Suroviny
- 800g hovězího masa na guláš
- 200g slaniny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 250ml červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- čerstvá petrželka
- soľ, pepř, tymián
Postup
- Na pánvi osmahneme na kostky nakrájenou slaninu, cibuli, mrkev a česnek.
- Přidáme hovězí maso nakrájené na menší kousky a opékáme do zezlátnutí.
- Nalijeme červené víno a necháme povarit, dokud nezmizí alkoholová pára.
- Přidáme hovězí vývar, rajčatový protlak, tymián a vaříme na mírném ohni cca 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Okrémeme šťouchané brambory a hladkou moukou zahuštíme omáčku. Osolíme a opepříme podle chuti.
- Servírujeme se šťouchanými bramborami a posypeme nasekanou petrželkou.