13. 8. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon se šlehačkou je bohaté a lahodné francouzské jídlo, které si zamilujete. Zkuste tento recept a připravte si dokonalou kombinaci měkkého hovězího masa s plnotučnou šlehačkou. Jemné koření a pikantní chuť udělají z tohoto jídla skvělou volbu pro každou příležitost. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si hovězí Bourguignon se šlehačkou jako profesionál!
Suroviny:
- 600g hovězího masa na guláš
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 200g slaniny
- 1 mrkev
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 250ml vývaru
- 250ml červeného vína
- 150ml šlehačky ke šlehání
- čerstvý tymián a bobkový list
- sůl a pepř
Postup:
- Nejprve očistěte a nakrájejte zeleninu – cibuli, česnek, mrkev a slaninu.
- Maso nakrájejte na kousky a osolte a opepřete.
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte maso z každé strany, poté ho vyndejte z pánve.
- Do pánve přidejte cibuli a slaninu a osmahněte je dozlatova.
- Přidejte rajčatový protlak a hladkou mouku a promíchejte.
- Přilijte vývar a víno a přidejte bobkový list a tymián.
- Přidejte zpět maso a nechte vařit na mírném plameni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Přidejte nakrájenou mrkev a vařte dalších 30 minut.
- Přidejte šlehačku a nechte provařit 5 minut.
- Pokud je omáčka moc řídká, můžete ji zahustit smícháním škrobu s vodou a přilijte do omáčky.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.