5. 11. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s karotkami a cibulí je klasické francouzské jídlo plné chutí a vůní. Tento recept kombinuje jemně uzené hovězí maso s lahodnými karotkami a cibulí, které se pomalu dusí v červeném víně a domácím vývarem. Vyzkoušejte tento lahodný pokrm a okouzlete své chuťové buňky!
Suroviny
- 600 g hovězího masa (ideálně hovězího hýčkovaného)
- 2 středně velké cibule
- 4 středně velké mrkve
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 200 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list
- sůl, pepř, tymián, majoránka
Postup
- Na kousky nakrájené hovězí maso osolíme, opepříme a v horkém oleji krátce osmažíme dozlatova. Poté maso vyndáme z hrnce a odložíme stranou.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek prolisujeme.
- V hrnci osmahneme cibuli do sklovata, přidáme česnek a mrkev a opékáme zhruba 5 minut.
- Přidáme hovězí maso zpět do hrnce a zalijeme červeným vínem. Přidáme bobkový list a necháme víno trochu vyvařit.
- Do hrnce přidáme rajčatový protlak, hovězí vývar, tymián a majoránku. Zakryjeme poklicí a dusíme asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- V misce smícháme hladkou mouku s trochou studené vody a přilijeme do hrnce. Promícháme a necháme provařit 10 minut, aby se omáčka zahustila.
- Případně dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat s vařenými brambory nebo těstovinami.