20. 6. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignon s hranolkami je lahodný francouzský pokrm, který si zamilujete! Vychutnejte si nadýchané hranolky s bohatou omáčkou plnou jemně uzených kousků hovězího masa. Recept je jednoduchý k přípravě a určitě oslní vaše chuťové buňky. Nechte se unést lahodnými chutěmi tohoto tradičního pokrmu!
Suroviny
- 600 g hovězího masa na guláš
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 250 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
- olej
- hranolky
Postup
- Na oleji opečeme nakrájenou slaninu. Jakmile začne pěkně chňapat, vyndáme ji a na stejném tuku osmahneme na kostičky nakrájené hovězí maso.
- Přidáme nakrájenou cibuli, oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev a na plátky nakrájený česnek.
- Podusíme a osmažíme asi 10 minut. Přilijeme víno, necháme vyvařit a přidáme vývar, protlak, sůl, pepř, tymián a bobkový list.
- Uzavřeme a dusíme asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
- Na plechu si rozložíme hranolky, osolíme je, zakápneme olejem a pečeme podle návodu na balení.
- Před podáváním bourguignon zahřejeme a podáváme s hranolkami. Dobrou chuť!