18. 2. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s hranolkami je klasický francouzský recept, který vás rozhodně nadchne svou bohatou chutí a lahodně měkkým masem. Stačí si připravit hovězí maso, zeleninu, červené víno a koření a nechat vařit na mírném plameni, dokud maso není naprosto dokonalé. Podávejte s křupavými hranolkami a překvapte svou rodinu tímto skvělým jídlem plným lahodných chutí. Tento recept se určitě stane jedním z vašich oblíbených!
Suroviny
- 800g hovězího masa na guláš
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 100g slaniny
- 400ml červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř
- olej na smažení
- Na hranolky:
- 4 brambory
- sůl, pepř
- olej na pečení
Postup
- Nejprve si připravíme suroviny. Hovězí maso nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka a slaninu na kostičky.
- V hrnci na velkém ohni rozehřejeme trochu oleje a opečeme na něm maso z každé strany dozlatova. Poté ho vyndáme z hrnce a odložíme stranou.
- Do stejného hrnce přidáme nakrájenou cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev a slaninu a restujeme dalších pár minut.
- Poté přidáme zpět do hrnce maso, zalijeme červeným vínem a necháme zhruba 5 minut vařit, aby se alkohol vyvařil.
- Přilijeme hovězí vývar, rajčatový protlak, tymián, bobkové listy a dochutíme solí a pepřem. Přiklopíme hrnec a necháme dusit na mírném ohni minimálně 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Mezitím si připravíme hranolky. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky, osolíme, opepříme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 30 minut, dokud nejsou hranolky zlatavé a křupavé.
- Hotové hovězí bourguignon podáváme s hranolkami. Dobrou chuť!