18. 2. 2024
Autor: Roman Žák
Hovězí Bourguignon s hranolkami.
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí Bourguignon s hranolkami je klasický francouzský recept, který vás rozhodně nadchne svou bohatou chutí a lahodně měkkým masem. Stačí si připravit hovězí maso, zeleninu, červené víno a koření a nechat vařit na mírném plameni, dokud maso není naprosto dokonalé. Podávejte s křupavými hranolkami a překvapte svou rodinu tímto skvělým jídlem plným lahodných chutí. Tento recept se určitě stane jedním z vašich oblíbených!

Suroviny

  • 800g hovězího masa na guláš
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 100g slaniny
  • 400ml červeného vína
  • 400ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
  • Na hranolky:
  • 4 brambory
  • sůl, pepř
  • olej na pečení

Postup

  1. Nejprve si připravíme suroviny. Hovězí maso nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka a slaninu na kostičky.
  2. V hrnci na velkém ohni rozehřejeme trochu oleje a opečeme na něm maso z každé strany dozlatova. Poté ho vyndáme z hrnce a odložíme stranou.
  3. Do stejného hrnce přidáme nakrájenou cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev a slaninu a restujeme dalších pár minut.
  4. Poté přidáme zpět do hrnce maso, zalijeme červeným vínem a necháme zhruba 5 minut vařit, aby se alkohol vyvařil.
  5. Přilijeme hovězí vývar, rajčatový protlak, tymián, bobkové listy a dochutíme solí a pepřem. Přiklopíme hrnec a necháme dusit na mírném ohni minimálně 2 hodiny, dokud maso není měkké.
  6. Mezitím si připravíme hranolky. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky, osolíme, opepříme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 30 minut, dokud nejsou hranolky zlatavé a křupavé.
  7. Hotové hovězí bourguignon podáváme s hranolkami. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *