18. 12. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignon s houskovými knedlíky je bohaté a chutné francouzské jídlo, které zahřeje nejen vaše srdce, ale i žaludek. Hovězí maso je dlouhodobě dusené v červeném víně a kořeněné aromatickými bylinkami, výsledkem je jemně křehké a lahodné maso, které se rozplývá na jazyku. Houskové knedlíky jsou perfektním doplňkem k tomuto jídlu, jejich nadýchaná a vláčná textura perfektně absorbuje šťávu z bourguignonu. Tento recept je skvělou volbou pro domácí večeři nebo speciální příležitosti, která si zaslouží něco skutečně výjimečného.
Suroviny
- 600 g hovězího masa na guláš
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 200 g slaniny
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička tymiánu
- 1 bobkový list
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Postup
- Na oleji osmahneme na menší kousky nakrájené hovězí maso, které jsme předtím osolili a opepřili. Maso vyjmeme a na stejném tuku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a na plátky nakrájený česnek. Vše společně krátce orestujeme, dokud zelenina lehce změkne.
- Přidáme osmahnuté maso zpět do hrnce a zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem. Přidáme rajčatový protlak, tymián a bobkový list. Přisolíme a opepříme dle chuti.
- Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud se maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Mezitím si připravíme houskové knedlíky podle zvoleného receptu.
- Hotové hovězí bourguignon podáváme s houskovými knedlíky.