16. 10. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí Bourguignon s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí Bourguignon s houbami je bohaté a chutné jídlo, které je oblíbené na celém světě. Tento recept kombinuje kousky hovězího masa se směsí čerstvých hub, cibule, česneku a dochucovadly, které jsou duseny v červeném víně a vývaru. Výsledkem je jemné a aromatické jídlo, které se servíruje s horkou noky nebo bramborovým pyré. Pokud hledáte lahodnou a sýtou večeři, Hovězí Bourguignon s houbami je ideální volbou. Sledujte návod krok za krokem a připravte si tento výjimečný recept doma.

Suroviny

  • 500 g hovězího masa na gulášové kousky
  • 200 g šampiňonů, nakrájených na plátky
  • 2 cibule, nakrájené na drobno
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na plátky
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • Soľ, pepř, kmín a bobkový list dle chuti

Postup

  1. V hustém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  2. Přidejte nakrájené hovězí maso a na středním ohni jej osmažte do zlatova. Přisypou na kostky nakrájené mrkve.
  3. Po chvíli zalijte vývarem a červeným vínem. Přidejte hořčici, rajčatový protlak, petrželku, bobkový list, kmín a pepř. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  4. Přidejte nakrájené šampiňony a nechte vařit dalších 10 minut. Můžete případně přidat vodu, pokud je omáčka příliš hustá.
  5. Zatímco se bourguignon vaří, připravte přílohu (např. rýži nebo bramborovou kaši).
  6. Servírujte hovězí bourguignon s houbami teplé, ozdobené petrželkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *