16. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s houbami je bohaté a chutné jídlo, které je oblíbené na celém světě. Tento recept kombinuje kousky hovězího masa se směsí čerstvých hub, cibule, česneku a dochucovadly, které jsou duseny v červeném víně a vývaru. Výsledkem je jemné a aromatické jídlo, které se servíruje s horkou noky nebo bramborovým pyré. Pokud hledáte lahodnou a sýtou večeři, Hovězí Bourguignon s houbami je ideální volbou. Sledujte návod krok za krokem a připravte si tento výjimečný recept doma.
Suroviny
- 500 g hovězího masa na gulášové kousky
- 200 g šampiňonů, nakrájených na plátky
- 2 cibule, nakrájené na drobno
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na plátky
- 200 ml vývaru
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- Soľ, pepř, kmín a bobkový list dle chuti
Postup
- V hustém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájené hovězí maso a na středním ohni jej osmažte do zlatova. Přisypou na kostky nakrájené mrkve.
- Po chvíli zalijte vývarem a červeným vínem. Přidejte hořčici, rajčatový protlak, petrželku, bobkový list, kmín a pepř. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Přidejte nakrájené šampiňony a nechte vařit dalších 10 minut. Můžete případně přidat vodu, pokud je omáčka příliš hustá.
- Zatímco se bourguignon vaří, připravte přílohu (např. rýži nebo bramborovou kaši).
- Servírujte hovězí bourguignon s houbami teplé, ozdobené petrželkou.