3. 8. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignon s bagetou je recept, který vám přinese výjimečnou chuť Francie přímo do vaší kuchyně. Tento klasický francouzský pokrm spojuje výběrové kousky hovězího masa s bohatou omáčkou z červeného vína, zeleniny a bylin. Díky dlouhému dušení se maso krásně rozpadá a nabízí nevšední chuťový zážitek. Samozřejmě nesmí chybět ani křupavá domácí bageta, která skvěle ladí s touto pochoutkou. Připravte si hovězí bourguignon s bagetou a užijte si kulinářskou cestu do srdce Francie.
Suroviny:
- 600 g hovězího masa (plec nebo roštěnec), nakrájeného na menší kousky
- 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 cibule, nakrájené na kolečka
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kolečka
- 250 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 stroužky jalapeňo papričky, jemně nasekané
- 2 lžičky tymiánu
- 2 lžičky rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 bageta, nakrájená na plátky
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte kostky slaniny, dokud nezačnou zlátnout.
- Přidejte nakrájené kousky hovězího masa a opečte je z každé strany, dokud nezískají krásně hnědou barvu. Maso vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Na stejné pánvi osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte zpět osmažené maso a směs promíchejte.
- Přilijte červené víno a nechte vařit, dokud se víno zredukuje zhruba na polovinu.
- Přidejte hovězí vývar, bobkové listy, jalapeňo papričky, tymián a rozmarýn.
- Pokud je třeba, přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Zakryjte hrnec poklicí a nechte vařit na mírném ohni asi 2 až 3 hodiny, dokud se maso nezměkne.
- V posledních 15 minutách vaření přidejte hladkou mouku, aby se omáčka zahustila.
- Mezitím si zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Na plech vyložený pečícím papírem rovnoměrně rozprostřete plátky bagety a dejte péct do vyhřáté trouby asi 10 minut, dokud nezezlátne.
- Servírujte hovězí bourguignon se svěžími plátky bagety.