3. 8. 2023
Autor: Roman Žák
Hovězí bourguignon s bagetou
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourguignon s bagetou je recept, který vám přinese výjimečnou chuť Francie přímo do vaší kuchyně. Tento klasický francouzský pokrm spojuje výběrové kousky hovězího masa s bohatou omáčkou z červeného vína, zeleniny a bylin. Díky dlouhému dušení se maso krásně rozpadá a nabízí nevšední chuťový zážitek. Samozřejmě nesmí chybět ani křupavá domácí bageta, která skvěle ladí s touto pochoutkou. Připravte si hovězí bourguignon s bagetou a užijte si kulinářskou cestu do srdce Francie.

Suroviny:

  • 600 g hovězího masa (plec nebo roštěnec), nakrájeného na menší kousky
  • 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 cibule, nakrájené na kolečka
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kolečka
  • 250 ml červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky jalapeňo papričky, jemně nasekané
  • 2 lžičky tymiánu
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bageta, nakrájená na plátky

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte kostky slaniny, dokud nezačnou zlátnout.
  2. Přidejte nakrájené kousky hovězího masa a opečte je z každé strany, dokud nezískají krásně hnědou barvu. Maso vyjměte z pánve a odložte stranou.
  3. Na stejné pánvi osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer, dokud zelenina nezměkne.
  4. Přidejte zpět osmažené maso a směs promíchejte.
  5. Přilijte červené víno a nechte vařit, dokud se víno zredukuje zhruba na polovinu.
  6. Přidejte hovězí vývar, bobkové listy, jalapeňo papričky, tymián a rozmarýn.
  7. Pokud je třeba, přidejte sůl a pepř podle chuti.
  8. Zakryjte hrnec poklicí a nechte vařit na mírném ohni asi 2 až 3 hodiny, dokud se maso nezměkne.
  9. V posledních 15 minutách vaření přidejte hladkou mouku, aby se omáčka zahustila.
  10. Mezitím si zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  11. Na plech vyložený pečícím papírem rovnoměrně rozprostřete plátky bagety a dejte péct do vyhřáté trouby asi 10 minut, dokud nezezlátne.
  12. Servírujte hovězí bourguignon se svěžími plátky bagety.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *