31. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignon na červeném víně je výborný a bohatý recept, který pochází z francouzské kuchyně. Kousky hovězího masa se dusí v aromatickém vývaru z červeného vína, přidávají se zelenina a koření, což vytváří lahodnou a úžasně chutnou omáčku. Tento pokrm je skvělou volbou na večeři, zejména ve chladnějších měsících, kdy potěší hřejivou a vydatnou lahůdkou. Sledujte tento jednoduchý recept a užijte si skvělou chuť hovězího bourguignonu na červeném víně.
Suroviny
- 800 g hovězího masa (ideálně z hýždě)
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 200 g slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 750 ml červeného vína (např. burgundského)
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- čerstvá petrželka na ozdobu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Maso očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- Slaninu nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte slaninu do zlatova.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a restujte do změknutí.
- V další pánvi si osmažte nakrájené kousky masa na všech stranách, dokud nezezlátnou.
- Po upečení masa ho přesuňte společně se šťávou do hrnce s restovanou zeleninou a slaninou.
- Přidejte bobkové listy, mouku a zamíchejte.
- Zalijte víne a hovězím vývarem. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
- Dejte pokličku na hrnec a nechte vařit při mírném varu 2-3 hodiny, dokud není maso měkké a dochucené.
- Před podáváním můžete pokrm ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.