7. 2. 2025
Autor: Eliška Krejčová
![Hovězí bourguignon bez kostek](https://www.recepty247.cz/wp-content/uploads/2025/02/34546-hovezi-bourguignon-bez-kostek.jpg)
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční francouzské kuchyně s receptem na hovězí bourguignon bez kostek. Tento bohatý a aromatický pokrm přináší nezapomenutelnou chuť pomalu vařeného hovězího masa v červeném víně s kořenitými bylinkami a kořenovou zeleninou. Perfektní volba pro rodinný oběd nebo slavnostní večeři. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept krok za krokem a připravte si lahodný hovězí bourguignon, který ohromí každého gurmána!
Suroviny
- 800 g hovězího masa (krk, plec nebo šálek), nakrájeného na kostky
- 200 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájena na kostičky
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 750 ml červeného vína (např. Burgundsko)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml hovězího vývaru
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- Hrst čerstvých perliček nebo malých cibulek
- 200 g žampionů, nakrájených na čtvrtiny
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Nasekaná petržel pro ozdobu
- 3 lžíce oleje na smažení
Postup
- Předehřejte troubu na 150°C.
- V hrnci na silném ohni zahřejte olej a opečte kousky masa z každé strany dohněda. Opečené maso dejte stranou.
- Ve stejném hrnci opečte slaninu do křupava. Přidejte cibuli a česnek a smažte dozlatova.
- Přidejte mrkev a osmažte krátce společně. Poté vrátí maso zpět do hrnce.
- Přilijte červené víno a přidejte rajčatový protlak. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Přidejte hovězí vývar a tymián. Osolte, opepřete a pořádně promíchejte.
- Pokličkujte a dejte do předehřáté trouby na 2 hodiny. Mělo by to pomalu bublat a maso by mělo být měkké.
- Mezitím na pánvi osmahněte perličky (nebo malé cibulky) dozlatova a přidejte žampiony. Opečte do měkka.
- Po 2 hodinách pečení smíchejte maso s osmaženými perličkami a žampiony a vraťte do trouby na dalších 30 minut.
- Před podáváním posypte nasekanou petrželí.