18. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignon je klasický francouzský recept, který zahřeje duši i žaludek. Tahle výjimečná pokrmová specialita je připravována z kousků hovězího masa, které jsou dusené spolu s cibulí, mrkví a červeným vínem. Výsledkem je neskutečně chutná a šťavnatá masová lahůdka s bohatou omáčkou, která se podává s rýží, bramborami nebo čerstvým pečivem. Hovězí bourguignon je perfektní volba pro milovníky dobrého jídla, kteří si rádi dopřejí výjimečnou gastronomickou zkušenost.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (plec nebo koleno), nakrájeného na kostky
- 100 g slaniny, nakrájené na kousky
- 2 cibule, nakrájené na drobné kousky
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kousky
- 4-5 stroužků česneku, rozmačkaných
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml silného červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 bobkový list
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup
- V hrnci zahřejte olej a opečte kousky hovězího masa z každé strany, dokud nezežloutnou. Odstraňte maso z hrnce a odložte stranou.
- Do stejného hrnce přidejte slaninu a smažte ji, dokud se nezačne opékávat. Přidejte cibuli a česnek a opékejte, dokud nezezlátnou.
- Přidejte mouku a promíchejte, aby se vytvořila jemná omáčka.
- Postupně přilijte víno a vývar, neustále míchejte, dokud se omáčka nezahustí.
- Přidejte hovězí maso zpět do hrnce spolu s mrkví, celere a rajčatovým protlakem.
- Přidejte sušené bylinky a bobkový list, přikryjte hrnec a zvolna vařte přibližně 2-3 hodiny, dokud se maso nezměkne.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte hovězí bourguignon teplý s přílohou dle vašeho výběru, například s bramborovou kaší nebo pečivem.