2. 10. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí borguňská role je lahodný recept, který vás okouzlí svým bohatým a intenzivním chutím. Tato tradiční francouzská specialita spojuje kvalitní hovězí maso s lahodnou nádivkou a vychutnává se s červeným vínem. V našem receptu najdete krok za krokem návod, jak připravit tyto skvělé rolky plné lahodných uzenin a aromatických bylinek. Připravte si ho pro své blízké a užijte si výjimečnou a slavnostní večeři plnou francouzské elegance.
Suroviny:
- 4 plátky hovězího masa (cca 150g každý)
- 200g slaniny
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 250ml červeného vína
- 250ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
- Maso naklepeme do tloušťky cca 1 cm a osolíme a opepříme.
- Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme maso z obou stran dozlatova. Poté vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
- Ve stejné pánvi orestujeme nakrájenou slaninu dozlatova. Poté přidáme na kostky nakrájenou cibuli, stroužky česneku a nakrájené mrkve a dusíme, dokud se cibule zesklovatí.
- Přidáme rajčatový protlak a krátce restujeme.
- Mouku přisypeme k zelenině a promícháme.
- S postupným přidáváním vína a vývaru za stálého míchání přivedeme k varu. Pak za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- Maso vložíme zpět do omáčky a vaříme pod pokličkou při nízké teplotě asi 40-50 minut, dokud maso nezměkne.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou smetany nebo další mouky rozmíchané ve vodě.
- Podáváme s rýží nebo knedlíky.