14. 11. 2023
Autor: Veronika Seidlová
Houbový zelný guláš
zdroj: Recepty 24/7

Houbový zelný guláš je lahodný a tradiční český recept, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Tento bohatý a přesto lehký pokrm kombinuje výraznou chuť hub a zelí, které jsou perfektně proloženy aromatickými bylinkami a kořením. Připravte si tento jednoduchý recept a nechte se unést jeho lahodností. Zelenina se krásně sladí a zjemňuje chutě, přičemž chuť hub dodává tomuto guláši šťavnatost a hloubku. Houbový zelný guláš je skvělou volbou pro všechny milovníky těchto ingrediencí. Nechte se okouzlit tímto chutným a sýtým jídlem, které vaše chuťové pohárky nadchne a ohromí!

Suroviny:

  • 500 g hlivy ustricovité
  • 1 hlávka kapusty
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 3 lžíce octa
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml vývaru

Postup:

  1. Hlivu očistíme a nakrájíme na plátky. Kapustu nastrouháme.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.
  3. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli s česnekem.
  4. Přidáme nastrouhanou kapustu a smažíme do změknutí.
  5. Přidáme hlivu a za stálého míchání smažíme asi 5 minut.
  6. Přidáme mouku, papriku, majoránku, kmín, cukr, sůl a pepř. Promícháme.
  7. Zalijeme octem, přidáme vývar a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a necháme vařit 30 minut.
  8. Přidáme smetanu a provaříme ještě dalších 5 minut.
  9. Hotový guláš podáváme s chlebem nebo bramborovou kaší.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *