16. 5. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Houbová gulášová polévka s bramborem je lahodná a sýtá pokrm, který potěší každého milovníka houbové kuchyně. Tato tradiční česká polévka kombinuje chutné žampiony s brambory a kořením, vytvářející bohatou a aromatičtí polévku. Vyzkoušejte tento recept a okusťte dokonalou kombinaci chutí houbová gulášová polévka s bramborem.
Suroviny
- 300g hub (např. žampióny, sušené houby)
- 2 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sůl
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce octa
- 100ml smetany ke šlehání
Postup
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a stroužky česneku.
- Přidáme na kostky nakrájené houby a brambory a krátce osmahneme.
- Přisypeme hladkou mouku, papriku, kmín, majoránku, sůl a pepř a promícháme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Přidáme ocet a smetanu, promícháme a necháme provařit.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžeme ji naředit trochou vody nebo vývaru.
- Po dochucení můžeme polévku podávat posypanou čerstvou nasekanou petrželkou.