16. 12. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na klasické slovenské halušky s kyselým zelím vám přinese autentickou chuť a zážitek. Naučte se, jak připravit lahodné halušky z bramborového těsta a zkombinovat je s bohatým a slaným kyselým zelím. Tato příjemně nasycující a chutná kombinace je ideální pro večeři či oběd. Objevte jedinečnost slovenské kuchyně a připravte si tento tradiční pokrm ve vaší vlastní kuchyni. S tímto jednoduchým receptem a několika kroky budete mít výtečné halušky s kyselým zelím připravené za chvilku.
Suroviny
- 500 g brambor
- 200 g hlávkového zelí
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 50 g slaniny
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Oloupejte a nastrouhejte brambory.
- Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, mléko a mouku. Osolte a opepřete podle chuti a dobře promíchejte.
- Na pánvi rozpálejte olej a vytvarujte z bramborové směsi malé halušky. Smažte je z obou stran do zlatova.
- V hrnci svařte osolenou vodu a hodte do ní hlávkové zelí na drobno nakrájené. Vařte cca 15 minut, dokud zelí nezměkne.
- Mezitím na pánvi osmažte nakrájenou slaninu společně s nakrájenou cibulí, dokud nezezlátne.
- Zelí sceďte a smíchejte s osmaženou slaninou a cibulí. Podávejte s haluškami.