22. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodný guláš s knedlíkem? Naše verze tohoto tradičního českého jídla vám rozhodně zahřeje duši i žaludek. Oběhnuté kousky masa se dusí spolu s kořenovou zeleninou a aromatickými kořením, což vytváří bohatou a upláclou omáčku. Podáváme s lehkými a nadýchanými knedlíky. Zkuste tento klasický guláš s knedlíkem a uvidíte, že jeho chuť vás příjemně překvapí.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (přednostně plece nebo kližky)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička pepře
- sůl dle chuti
- 400 ml vývaru
- 250 ml vody
- 2 lžíce hladké mouky
Postup
- Maso nakrájíme na menší kostky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli, přidáme česnek a za stálého míchání dáme na plamen.
- Přidáme maso a zprudka opékáme, dokud nezmění barvu z růžové na hnědou.
- Přidáme mletou papriku, kmín a majoránku a krátce restujeme za stálého míchání.
- Zalijeme vývarem a vodou, přidáme sůl a pepř a necháme vařit na mírném plameni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Hladkou mouku promícháme s trochou studené vody a za stálého míchání postupně přidáváme do gulaše, až se omáčka zahustí na požadovanou konzistenci.
- Hotový guláš necháme ještě chvíli provařit a dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
- Podáváme s kynutými knedlíky.