29. 10. 2023
Autor: Tomáš Zelený
Gulab Jamun
zdroj: Recepty 24/7

Gulab Jamun je slavný indický sladký dezert, který má jemnou a lahodnou chuť. Tato tradiční pochoutka se skládá z kuliček vyrobených z těsta zvaného khoya, smažených do zlatohnědé barvy a namočených v sladkém sirupu z růžových lístků (gulab). Tento recept vás naučí, jak připravit domácí Gulab Jamun a okouzlit své blízké autentickým indickým dezertem. S návodem krok za krokem a jednoduše dostupnými ingrediencemi, si můžete užít tento sladký zážitek ve svém vlastním domově.

Gulab Jamun

Suroviny

  • 200 g mouky
  • 100 g sušeného mléka
  • 200 ml vody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžičky másla
  • olej na smažení
  • 500 g cukru
  • 700 ml vody
  • špetka kardamomu
  • ½ lžičky růžové vody
  • strouhaný kokos (na ozdobu)

Postup

  1. Smíchejte mouku, sušené mléko a kypřící prášek v misce.
  2. Přidejte máslo a postupně přidávejte vodu, abyste vytvořili tuhé těsto.
  3. Uhněťte těsto dobře a nechte ho odpočinout 30 minut.
  4. V hranatý hrnec smíchejte cukr, vodu a kardamom a přiveďte k varu. Vařte směs 5-10 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup zhoustne. Poté přidejte růžovou vodu a odstraňte hrnec z tepla.
  5. V hlubokém hrnci zahřejte olej na střední teplotu.
  6. K těstu přidejte trochu vody a vytvarujte malé kulaté kuličky.
  7. Jemně zabalte kuličky a smažte je ve vařícím oleji, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Občas je lehce seřezávejte, aby se dostal tepelně dovnitř.
  8. Po vyjmoutí z oleje nechte kuličky okamžitě namočit v horkém sirupu a dejte stranou na namočení po dobu alespoň 30 minut.
  9. Po namočení můžete na povrch kuliček posypat strouhaným kokosem.
  10. Vychlazené Gulab Jamun můžete podávat jako dezert.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *