5. 11. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Grilované tofu s čerstvou zeleninou je zdravé a lahodné vegetariánské jídlo, které je plné chuti a úžasných výživových hodnot. Tofu se griluje do zlatavého a křupavého stavu, což dodává jídlu zajímavou texturu. Kombinace čerstvé zeleniny, jako jsou papriky, cibule a cukety, přidává jídlu barevnost a chuťovou rozmanitost. Tento recept je rychlý a snadno připravitelný, a přitom skvělý pro celou rodinu nebo přátel. Vychutnejte si zdravou alternativu klasického grilování s tímto chutným grilovaným tofu s čerstvou zeleninou.
Suroviny
- 400 g tofu (pevné)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu nebo agáve sirupu (pro vegany)
- 1 lžička česneku (nasekaný)
- 1 lžička zázvoru (nasekaný)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 cuketa
- 1 cibule
- Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobení
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu. V míse smícháme sójovou omáčku, olivový olej, med (nebo agáve sirup), česnek a
zázvor. Dobře promícháme. - Tofu nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm a vložíme do marinády. Necháme marinovat alespoň 30 minut, ideálně však
1-2 hodiny nebo celou noc v lednici. - Mezitím si připravíme zeleninu. Papriky a cuketu nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na tenké kolečka.
- Gril nebo grilovací pánev rozehřejeme na střední teplotu. Plátky tofua odkapeme od marinády a položíme na gril
nebo do pánve. - Grilujeme tofu z obou stran asi 3-4 minuty, dokud nezíská zlatavou barvu a lehkou křupavost.
- Ve stejnou dobu můžeme na gril nebo pánvi grilovat i zeleninu. Grilujeme ji do měkkosti s lehkým zlatavým
obarem. - Hotové grilované tofu a zeleninu přendáme na talíře, osolíme a opepříme podle chuti. Ozdobíme čerstvou bazalkou nebo
petrželkou. - Podáváme ještě teplé jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k rýži, quinoe nebo salátu.