29. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
Ful Medames – tradiční egyptská fazole
zdroj: Recepty 24/7

Ful Medames je tradiční egyptské jídlo, které má jedinečnou chuť a je plné živin. Tento recept se zaměřuje na pálené fazole, které jsou podávány s olivovým olejem, citronovou šťávou a kmínem. Tento přírodní, a přesto chutný pokrm je vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny, který vám dodá energii na celý den. Zařaďte tento autentický egyptský recept do své kuchyně a vychutnejte si lahodnou a zdravou alternativu.

Suroviny

  • 400 g sušených fazolí (např. pinto nebo naví, namočených přes noc)
  • 2 cibule (nasekané)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • čerstvá petrželka nebo koriandr (nasekaná, na ozdobu)
  • sok z 1 citronu
  • chlebové placky nebo tažina (k podávání)

Postup

  1. Fazole nechte namočené přes noc ve vodě.
  2. Na velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  3. Přidejte fazole, kmín, koriandr, papriku, sůl a pepř. Směs promíchejte a zalijte vodou, která by měla pokrýt fazole o 2 palce.
  4. Přiveďte k varu a snižte teplotu na nízkou. Přikryjte hrnec a nechte fazole vařit asi 2-3 hodiny, dokud nezměknou. Případně můžete použít tlakový hrnec, což zkrátí čas na 30-40 minut.
  5. Po uvaření fazole sceďte a ponechte vodu stranou.
  6. Pokud přejete jemnější konzistenci, rozmixujte polovinu fazolí. Poté smíchejte s celými fazolemi. Přidejte trochu převařené vody, pokud je směs příliš hustá.
  7. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte.
  8. Servírujte s petrželkou nebo koriandrem na ozdobu a podávejte s chlebovými plackami nebo tažinou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *