26. 10. 2023
Autor: Michaela Srncová
Fesenján
zdroj: Recepty 24/7

Fesenján je tradiční íránské jídlo, které spojuje kombinaci sladkosti a hořkosti ve velmi chutném pokrmu. Tato omáčka je vyrobena z vlašských ořechů, granátového melasu a kuřecího masa, které vytváří bohatou a krémovou texturu. Fesenján se podává s rýží nebo chlebem a je ideální pro ty, kteří hledají exotickou a výjimečnou chuťovou kombinaci. Vyzkoušejte připravit tento jednoduchý a lahodný recept na Fesenján a překvapte své chuťové buňky!

Suroviny:

  • 500 g kuřecího masa (hříbky nebo stehna)
  • 2 cibule (jedna na kuře, jedna na omáčku)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce granulovaného cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce šťávy z granátového jablka
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a osolte.
  2. Cibuli nasekejte na jemnou kostičku.
  3. Na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibuli do zlatova.
  4. Přidejte kuřecí maso a opečte z obou stran, dokud nezmění barvu.
  5. Vložte mleté vlašské ořechy a promíchejte.
  6. Přidejte cukr, skořici, kurkumu, kmín, hřebíček, citronovou šťávu a šťávu z granátového jablka. Promíchejte všechny suroviny dohromady.
  7. Přidejte kuřecí vývar a vodu. Důkladně promíchejte.
  8. Do pokrmu přidejte sůl a pepř podle chuti.
  9. Plamen na sporáku snižte na minimum a nechte Fesenján vařit přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud omáčka nezhustne a kuřecí maso změkne.
  10. Podávejte s rýží nebo chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *