25. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Fazole s rýží a zeleninou“ je zdravý a výživný recept, který spojuje bohatou chuť fazolí, lahodnou rýži a osvěžující zeleninu. Tento jednoduchý a vyvážený pokrm se snadno připravuje a je skvělou alternativou k masovým jídlům. Vychutnejte si ho jako hlavní chod nebo jako vydatnou večeři. S fazolemi plnými bílkovin, rýží poskytující vlákninu a pestrou směsí zeleniny, dostanete všechny potřebné živiny pro zdravý životní styl. Vytvořte si tento lahodný recept a přidejte ho do svého jídelníčku pro dokonalou rovnováhu a blahodárný účinek na vaše tělo.
Suroviny
- 250 g fazolí
- 200 g rýže
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- ½ l vývaru nebo vody
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Fazole zalijeme vodou a necháme přes noc namočené.
- Druhý den fazole scedíme a opláchneme pod tekoucí vodou.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova.
- Přidáme na kostky nakrájenou mrkev, papriku a česnek. Osmahneme do změkčení.
- Přidáme mletou papriku, kmín a promícháme.
- Přidáme namočené fazole a zalijeme vývarem nebo vodou.
- Necháme vařit přibližně 45 minut, dokud nejsou fazole měkké.
- Mezitím uvaříme rýži podle návodu na obalu.
- Pokud je voda v fazolích příliš hořká, můžeme ji před přidáním rýže částečně odlijeme a zalijeme čistou vodou.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti.
- S fazolemi podáme uvařenou rýži a posypeme nasekanou petrželkou.