18. 1. 2025
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objevte dokonalou osvěžující chuť Blízkého východu s naším receptem na Fattuš s rajčaty a mátou. Tento tradiční salát nabízí vyváženou kombinaci křupavého pečiva, zralých rajčat, osvěžující máty a citronového dressingu, která obohatí váš jídelníček a dopřeje vám nevšední chuťový zážitek. Ideální jako lehký letní oběd nebo jako pestrá příloha k hlavním chodům. Vyzkoušejte náš jednoduchý a rychlý recept a zamilujte se do bohatých chutí a aromat zajímavé kuchyně. Přineste si kousek Blízkého východu na talíř!
Suroviny
- 3 šálky nakrájeného čerstvého pečiva nebo pita chleba
- 4 střední rajčata, nakrájená
- 1 okurka, nakrájená
- 3 jarní cibulky, nakrájené
- 1 svazek čerstvé máty, nasekané
- 1 svazek čerstvé petrželky, nasekané
- Šťáva z 1 citronu
- Olívu
- 1 čajová lžička sumaku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C. Rozložte kousky pečiva na plech a pokapejte je trochou olivového oleje. Pečte v troubě dozlatova a křupava, asi 10-15 minut. Nechte vychladnout.
- V míse smíchejte nakrájená rajčata, okurku, jarní cibulky, mátu a petrželku.
- Do salátu přidejte ochucené pečivo.
- V malé míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sumak, sůl a pepř. Tuto zálivku přelijte přes salát a důkladně promíchejte.
- Nechejte salát chvilku odpočinout, aby se chutě mohly spojit a pečivo trochu nasáklo zálivku. Podávejte jako osvěžující předkrm nebo lehký hlavní chod.