15. 2. 2025
Autor: Gabriela Smolková
![Falafel z egyptské kuchyně](https://www.recepty247.cz/wp-content/uploads/2025/02/34780-falafel-z-egyptske-kuchyne.jpg)
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo egyptské kuchyně s tímto autentickým receptem na falafel! Nový a tradiční recept, jak připravit tento oblíbený pokrm z cizrny a bylinek. Ideální jako teplá příloha nebo chutný snack. Krok za krokem vás provedeme procesem, od namáčení cizrny až po smažení křupavých kuliček. Recept je vhodný pro vegetariány a nabízí skvělou alternativu k masovým pokrmům. Užijte si falafel se šťavnatým tahini dipem nebo čerstvou zeleninou! Připravte si zdravý a chutný oběd nebo večeři, kterým oslníte své blízké.
Suroviny
- 500 g sušené cizrny (namočené přes noc v dostatečném množství vody)
- 1 střední cibule, nakrájená na kousky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 svazek čerstvé ploché petrželky, hrubě nasekané
- 1 svazek koriandru, hrubě nasekaný
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky chilli prášku (volitelné)
- Špetka soli a mletého černého pepře
- Soda bikarbona nebo prášek do pečiva
- Rostlinný olej pro smažení
Postup
- Ve velké míse namočte cizrnu v dostatečném množství vody na 18-24 hodin. Vodu několikrát vyměňte.
- Sceděnou cizrnu, cibuli, česnek, petržel a koriandr rozmixujte v kuchyňském robotu na hrubou směs. Nepoužívejte k tomu vodu, směs by neměla být příliš mokrá.
- Přidejte mletý koriandr, kmín, chilli (je-li použito), sůl a černý pepř. Dobře promíchejte.
- Přidejte špetku sody bikarbony nebo prášku do pečiva a opět promíchejte. Nechte směs odstát asi 30 minut, aby se chutě spojily a prášek do pečiva zafungoval.
- Zahřejte olej v hluboké pánvi na střední teplotu. Tvořte z hmoty malé kuličky a smažte je ve vrstvě oleje, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé. To obvykle trvá 4-5 minut.
- Smažené falafely vyndejte a nechte okapat na papírových utěrkách.
- Podávejte horké, například s tahini omáčkou a čerstvou zeleninou v pita chlebu.