22. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Recept na lahodný falafel s hummusem, oblíbeným orientálním pokrmem plným aromatu a chuťových explozí. S využitím zdravých a přírodních ingrediencí, tento jednoduchý a rychlý recept vám umožní vytvořit pikantní a nasycující pokrm, který si zamilují nejen vegetariáni. S domácím hummusem a křupavými falafely z cizrny, které jsou mistrovsky ochuceny aromatickými bylinkami a kořením, se tento pokrm stane skutečným hitem vaší kuchyně. Užijte si toto tradiční jídlo plné chutí z Orientu a překvapte své blízké neodolatelným falafelem s hummusem.
Suroviny
- 200 g sušených cizrny
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého červeného pepře
- 1/2 šálku nasekané petrželky
- 1/2 šálku nasekané máty
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 šálku sušených natě pšeničné trávy (optionálně)
- 2 lžíce sezamových semínek (na posypání)
Postup
- Večer předpříprava: Cizrnu namočte do vody a nechte přes noc odstát.
- Opláchněte cizrnu a sceďte.
- Cizrnu vložte do mixéru spolu s česnekem, cibulí, kmínem, koriandrem, solí, červeným pepřem, petrželkou, mintou, vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Mixujte, dokud nevznikne hustá hmota. V případě potřeby můžete přidat trochu vody, ale postupně.
- Připravenou směs dejte do misky a nechte v lednici odpočívat přibližně 30 minut.
- Formujte z mísy požadovaný tvar (koule nebo placičky) a opečte na rozpálené pánvi v oleji z obou stran do zlatova.
- Supeřte falafel do chlebu nebo ho servírujte s plátky rajčat, okurek a salátovými lístky.
- Hummus si můžete připravit zvlášť nebo ho zakoupit hotový v obchodě. Podávejte ho k falafelu jako dip.
- Pokud chcete, můžete posypat falafel sezamovými semínky.