31. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný recept na falafel s grilovanou zeleninou. Vyzkoušejte tento klasický izraelský pokrm, který se skládá z kuliček z namletých cizrny, petrželky a koriandru. Grilovaná zelenina, jako papriky, cibule a lilek, dodáva této veganské lahůdce bohatou chuť a texturu. Podávejte s čerstvým chlebem, jogurtem a citronem pro ještě větší chuťovou explozi!
Suroviny
- 250g sušené cizrny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Soľ a korenie podle chuti
- 100g špargle
- 1 paprika
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 4 plátky chleba
Postup
- Večer předem namočte sušenou cizrnu do vody a nechte přes noc odstát.
- Na druhý den cizrnu sceďte a opláchněte pod tekoucí vodou.
- Cizrnu vložte do mixéru spolu s cibulí, česnekem, kmínem, koriandrem, citronovou šťávou a olivovým olejem.
- Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence těsta.
- Na roštu grilu grilujte špargli, papriku, cuketu a lilky, dokud nejsou lehce zesklovatělé a měkké.
- Vrhněte chléb na gril a opečte z obou stran, dokud nejsou křupavé.
- Z těsta na falafel vytvarujte menší kuličky.
- Na rozpálené grilovací pánvi opečte falafel kuličky z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Servírujte falafel spolu s grilovanou zeleninou na opečeném chlebu.