25. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný falafel s česnekovou omáčkou je oblíbeným veganským receptem, který potěší všechny milovníky křupavých a aromatických pokrmů. Tento tradiční středomořský pokrm je vyrobený z kuliček z namočených cizrny, které jsou osmažené a servírované s pikantní česnekovou omáčkou. Recept na falafel s česnekovou omáčkou je snadno připravitelný a poskytuje zdravou alternativu ke klasickým masovým jídlům. Vyzkoušejte tento lahodný pokrm a okuste jedinečné kombinace chutí!
Suroviny
- 1 hrnek suchých cizrny
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1/2 hrnku petrželové natě
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kurkumy
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky červené papriky
- 4 lžíce mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička jedlé sody
Postup
- Večer předem namočte cizrnu do vody a nechte přes noc odstát.
- Druhý den odkalíme a zbavíme cizrny slupek.
- Cizrnu, česnek, cibuli a petrželovou natě dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu.
- Přidáme mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, sůl, červenou papriku, mouku a jedlou sodu. Promícháme, dokud nevznikne jednotná hmota.
- Těsto necháme odležet alespoň 30 minut, aby se chuťi propojily.
- Na pánvi zahřejeme olej.
- Z těsta tvarujeme malé placičky a opékáme je na pánvi z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé.
- Hotové falafelky servírujeme s česnekovou omáčkou.
Česneková omáčka
- 4 stroužky česneku
- 1 šálku majonézy
- 1/2 citronu (šťáva)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Česnek oloupeme a jemně nastrouháme.
- Smícháme nastrouhaný česnek, majonézu a citronovou šťávu.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti a promícháme dohladka.
- Omáčku necháme v lednici odležet minimálně 30 minut, aby se chuti propojily.
- Podáváme s falafely.