25. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si křupavé a lahodné falafelky s čerstvými bylinkami. Tento vegetariánský recept je plný chutí orientální kuchyně a zároveň je zdravý a vhodný i pro vegany. Svoji chuťovou buňku rozzáříte kombinací cizrny, česneku, cibule a šalotky, které jsou obohacené o pikantní koření jako je koriandr, kmín a kurkuma. Tmavě zlaté a křupavé falafelky jsou perfektně doplněné čerstvou zeleninou, jogurtovou omáčkou a chrumkavým chlebem. S tímto receptem navodíte autentické chuťové zážitky Orientu přímo v pohodlí své kuchyně.
Suroviny
- 250g sušené cizrny
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 šťáva z citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
Postup
- Večer půlku sušené cizrny namočíme do vody a necháme přes noc odstát. Ráno ji důkladně opláchneme a vysušíme na utěrce.
- Cizrnu, cibuli, česnek, petrželku a koriandr dáme do mixéru a rozmixujeme na jemnou hmotu.
- Přidáme mletý kmín, mletý koriandr, sůl, pepř, citronovou šťávu, olivový olej a prášek do pečiva. Vše dobře promícháme.
- Ze směsi tvarujeme malé placičky a smažíme je na rozpáleném oleji z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Hotové falafely necháme odkapat na papírové utěrce a servírujeme s omáčkou nebo v pita chlebu se zeleninou a jogurtovou omáčkou.