2. 8. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Recept na skvělý falafel s čerstvou bylinkovou omáčkou je ideální volbou pro vegetariány i milovníky arabské kuchyně. Falafelové kuličky plné chuti a harmonických koření jsou dokonale doplněny svěží omáčkou z čerstvých bylinek, která dodává jídlu jedinečnou vůni a chuť. Ať už chystáte večeři, nebo jen lehký oběd, tento recept vám poskytne skvělou alternativu k tradičním jídlům. Vyzkoušejte lahodný falafel s čerstvou bylinkovou omáčkou a nechte se unést arabským půvabem na talíři.
Suroviny
- 250 g sušených cizrny
- 1 cibule, nakrájená na malé kousky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce čerstvého natě petržele, nasekané
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Ve velké míse namočte sušenou cizrnu přes noc ve vodě. Následující den ji propláchněte a nechte okapat.
- Cizrnu společně s cibulí, česnekem, petrželí, koriandrem, kmínem, paprikou, solí, pepřem a kypřícím práškem důkladně rozmixujte v mixéru, dokud nezískáte hladké a lepkavé těsto.
- Vytvořte malé placičky z této směsi a nechte je chvíli odpočinout.
- V hluboké pánvi zahřejte olivový olej a smažte falafel placičky z obou stran, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
- Hotové falafely nechte na papírových ubrouscích okapat a podávejte spolu s čerstvou bylinkovou omáčkou.