14. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
Falafel
zdroj: Recepty 24/7

Naše lahodné recept na falafel je jedním z nejoblíbenějších veganských jídel. Křupavé zlatohnědé kuličky z cizrny, petržele a koření představují perfektní alternativu k masovým pokrmům. Náš recept vám pomůže připravit autentický falafel, který je lehký na trávení a plný chuťových látek. Vytvořte si vlastní falafelové menu již dnes a okusťte lahodný kousek Blízkého východu.

Falafel

Suroviny

  • 250 g suchých cizrny
  • 1 cibule, nakrájená na menší kousky
  • 4 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané
  • 1 hrst čerstvé koriandru, nasekané (není-li chuťově přijatelné, můžete jej vynechat)
  • 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého červeného pepře
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli (dle chuti)
  • Čerstvě mletý pepř (dle chuti)
  • Rostlinný olej pro smažení

Postup

  1. Večer předem namočte cizrnu do vody a nechte nabobtnat.
  2. Nakrájenou cibuli, česnek, petrželku a koriandr dejte do mixéru a rozmixujte.
  3. Přidejte namočenou a sceděnou cizrnu, mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, červený pepř, skořici, mouku, sůl a pepř dle chuti.
  4. Mixujte, dokud nedostanete jemnou pastu. Přidejte trochu vody, pokud směs není dostatečně lepkavá.
  5. Směs promíchejte a nechte odpočinout 30 minut až 1 hodinu v lednici.
  6. Formujte malé kuličky přibližně o velikosti vlašského ořechu z připravené směsi.
  7. Rostlinný olej zahřejte na rozpálenou pánvi a opatrně vložte kuličky falafelu. Smažte je po dobu 3-4 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé z obou stran.
  8. Odstraňte falafel z oleje a nechte je okapat na papírovém ubrousku.
  9. Servírujte teplé s omáčkou na bázi jogurtu, tahini nebo jinou oblíbenou omáčkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *