13. 10. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Exotická hrachová polévka je lahodný vegetariánský recept plný exotických chutí. Tato polévka je vyrobená z čerstvých hrášku, kustovnice čínské a kokosového mléka, které jí dodávají bohatou a krémovou konzistenci. Oslazená jemným zázvorem a dochucená limetkou, tato exotická polévka je perfektní pro ty, kteří hledají nové a zajímavé pokrmy plné výživných látek. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a udělejte si exotickou chvíli ve své kuchyni.
Suroviny
- 250 g sušených hráchů
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 l kokosového mléka
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého zázvoru
- šťáva z 1 limetky
- sůl a pepř dle chuti
- svazek čerstvé koriandrové natě, nakrájené
Postup
- Do hrnce dáme sušené hrášky a zalijeme je vodou. Přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Poté hrášky odebereme z ohně, přikryjeme hrnec a necháme 1 hodinu odstát.
- V jiném hrnci zahřejeme olej a přidáme cibuli. Smažíme, dokud cibule nesměkne. Poté přidáme rozmačkaný česnek a smažíme dalších 1-2 minuty.
- Přidáme vařené hrášky, zeleninový vývar, kokosové mléko, mletý koriandr, kurkumu a zázvor. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, dokud hrášky nezměknou.
- Směs přenášíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou konzistenci.
- Návratíme směs zpět do hrnce, přidáme šťávu z limetky a osolíme a opepříme podle chuti. Vaříme ještě 5 minut.
- Hotovou polévku podáváme posypanou čerstvým nakrájeným koriandrem.