9. 1. 2024
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si domácí empanady plné chuti s masem nebo sýrem. Tyto lahodné a křehké pastýřské koláčky jsou oblíbeným pokrmem k servírování na rodinných oslavách nebo jako jednoduchý oběd. Naše jedinečný recept vám poskytne úžasnou kombinaci chutí a textur, kterou budete milovat. Nezáleží na tom, jestli dáváte přednost masové nebo sýrové náplni, oba varianty jsou naprosto úžasné. Sledujte náš krok za krokem recept a připravte si tyto lahodné empanady doma. Vaše chuťové pohárky budou nadšené!
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 150 ml studené vody
- 1 vejce
- 500 g mletého masa nebo nastrouhaného sýru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup:
- Nejprve připravíme těsto. Ve větší míse smícháme mouku a na kostičky nakrájené máslo.
- Rukama promneme, dokud nezískáme drobivou konzistenci.
- Přidáme vejce a postupně přiléváme vodu, mícháme, dokud se těsto neztvrdne.
- Přikryjeme a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
- Mezitím si připravíme náplň. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a krátce osmažíme.
- Přidáme mleté maso nebo sýr, kmín, sladkou papriku, sůl a pepř.
- Smažíme, dokud maso nebo sýr nezíská zlatavou barvu.
- Těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm.
- Na každé kolečko dejte lžičku náplně, složte na půl a pevně zatlačte okraje vidličkou.
- Empanadas osmažte na rozpáleném oleji z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Hotové empanadas nechte okapat na papírové utěrce a podávejte teplé.