18. 9. 2024
Autor: Stanislav Urban
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradičních empanadas s naším jednoduchým receptem na empanadas s hovězím masem a cibulí! Tyto křupavé kapesní pečivo plné šťavnatého hovězího masa a aromatické cibule jsou ideální jako předkrm, svačina nebo pohodlné jídlo na cesty. Naučte se, jak připravit dokonalé empanadas doma s pomocí našeho podrobného návodu, který vás provede každým krokem od přípravy těsta až po plnění a pečení. Přineste kus Latinské Ameriky do své kuchyně a stále si získávejte srdce svých blízkých skvělými chutěmi!
Suroviny
- 500 g hovězího mletého masa
- 2 velké cibule, nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 balení hotového těsta na empanadas, nebo domácí těsto
- 100 ml hovězího vývaru
- Volitelně čerstvá koriandr nebo petržel na ozdobu
- 1 vejce, rozšlehané (pro potření těsta)
Postup
- Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte nasekaný česnek, mletou papriku a kmín, a restujte další 2 minuty pro uvolnění aromat.
- Přidejte mleté hovězí maso, sůl a pepř. Vařte, dokud maso není dobře propečené, rozdrcené a většina tekutiny se vyvařila, obvykle asi 10 minut.
- Přilijte hovězí vývar a nechte mírně sýct, dokud nevětšina tekutiny neodpaří a směs bude vlhká, ale ne příliš mokrá.
- Mezitím si připravte těsto na empanadas. Pokud používáte hotové kruhy, rozbalte je. Pokud připravujete těsto doma, vyválejte ho a vykrojte kruhy o průměru asi 10-12 cm.
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Na každý kus těsta cca na střed kladěte lžíci masové směsi. Skládejte těsto přes plnění a pečlivě okraje utěsněte prsty nebo vidličkou.
- Potřete rozšlehaným vejcem každé empanadu, což pomůže získat zlatavou kůrku po upečení.
- Pečte empanadas asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Hotové empanadas podávejte teplé, případně ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželí.