12. 12. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Empanadas de masa frola jsou tradiční argentinské sladké pečivo plněné ovocnými nebo krémovými náplněmi. Tento recept nabízí skvělou kombinaci křehkého, máslového těsta a sladké, aromatické náplně. Objevte, jak jednoduše můžete připravit tyto lahodné empanaditas a užijte si autentickou chuť Argentiny přímo ve své kuchyni.
Suroviny
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ¼ hrnku cukru
- 125 g studeného másla
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrst strouhané citronové kůry
- 600 g marmelády podle vlastního výběru (nejlepší je švestková nebo meruňková)
- Cukr na posypání
Postup
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr.
- Přidejte studené máslo a vpracujte ho do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Zamíchejte, dokud se vše spojí a vytvoří se těsto.
- Těsto rozdělte na dvě části a každou zabalte do potravinářské fólie. Nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180°C a připravte plech s pečícím papírem.
- Na pomoučené válci rozválejte první část těsta na tenký plát.
- Vložte plát těsta na připravený plech.
- Rozdělte marmeládu na polovinu a nanesete ji na rozvalené těsto.
- Opakujte stejný proces s druhou částí těsta a zbylou marmeládou.
- Pokryjte vrchní vrstvu těsta proužky zjednodušujícího tvaru jako ještěrka nebo mřížka.
- Posypte cukrem.
- Pečte empanady v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
- Nechte vychladnout a nakrájejte na malé čtverečky nebo trojúhelníky.
- Podávejte jako přílohu nebo dezert.