11. 1. 2024
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Vyberte si z naší kolekce argentinských receptů a vyzkoušejte si připravit lahodné argentinské empanadas. Originál tohoto pokrmu přichází přímo z argentinské kuchyně a nabízí vám chutnou kombinaci křupavého těsta naplněného pikantním masem nebo zeleninou. Užívejte si autentickou chuť a vytvořte si vlastní argentinský zážitek přímo z pohodlí vaší kuchyně. Buďte připraveni na to, že se vám budou chtít pořád vracet!
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (měkkého)
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 100 ml vody
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 cibule (jemně nakrájená)
- 1 paprika (jemně nakrájená)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte měkké máslo a s pomocí prstů ho vmíchejte do mouky, dokud nedostanete drobivou strukturu.
- Do misky přidejte vejce a vodu. Postupně přilévejte tekutinu do mouky a máslové směsi, zatímco těsto hněťte, dokud nedosáhnete hladkého a pružného těsta.
- Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 minut.
- Mezitím připravte náplň. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli, papriku a česnek až do měkkosti. Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud není zcela uvařené. Přidáme kmín, sladkou papriku, sůl a pepř podle chuti. Vařte ještě asi 5 minut a nechte směs vychladnout.
- Vyjměte těsto z lednice a rozdělte ho na menší kousky. Každý kousek vyválejte na tenký plát a vykrojte z něj kolečko (asi 12 cm v průměru).
- Na každý plát dejte lžíci náplně, složte plát na půl a pevně zalepte okraje těsta, buď ručně nebo pomoci vidličky.
- Na plech s pečícím papírem položte empanadas a pečte je v předehřáté troubě na 190 °C asi 20 minut, nebo dokud nejsou krásně zlatavé.
- Podávejte teplé s chimichurri omáčkou nebo jiným dipem dle vaší volby.