27. 9. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objavte chutě starověkého Egypta s naším receptem na Egyptské kofta z mletého masa. Jedná se o tradiční jídlo plné bylinek a koření, které si zamilujete. Naučte se, jak připravit tyto aromatické masové kuličky, které jsou dokonalou kombinací jehněčího a hovězího masa, obohacené o cibuli, česnek, kmín a další koření. Ideální na rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Podávejte s čerstvým pita chlebem a tahini omáčkou pro autentický zážitek. Klikněte pro kompletní recept a tipy na servírovaní!
Suroviny
- 500g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- sůl a černý pepř podle chuti
- 2 lžíce čerstvého petrželového listu, nasekaného
- 2 lžíce jemně nasekané máty
- Limonová šťáva
- Olivový olej pro smažení
Postup
- Do velké mísy vložte mleté maso.
- Přidáte nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, koriandr, kmín, skořici, kajenský pepř, sůl a černý pepř.
- Do směsi přimíchejte nasekanou petržel a mátu.
- Všechno dobře promíchejte (nejlépe rukama), abyste zajistili rovnoměrné rozložení koření a bylin.
- Z masa tvarujte podlouhlé koule nebo „kuřátky“ a lehce je stlačte, aby měly tvar koft.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a kofty na něm opékejte z každé strany dozlatova, celkem asi 3–4 minuty na stranu.
- Po upečení kofty pokapejte limetovou šťávou.
- Podávejte s plackami, čerstvými zeleninovými saláty nebo jako součást dalších jídel.