14. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Džuveč, také známý jako íránská rýžová směs, je lahodný a aromatický pokrm, který v sobě spojuje nejrůznější chutě a vůně. Tato tradiční iránská specialita je připravována z kvalitní rýže, zeleniny, bylinek a různých koření. Džuveč je nejen bohatý na vlákninu a vitamíny, ale také se vyznačuje svou jedinečnou texturou a intenzivním chutí. Na talíři vám bude zaručeně zaujmout svými barevnými vrstvami a pestrým vzhledem. Připravit džuveč je snadné a ideální volbou pro všechny milovníky exotických dochucovadel. Vydejte se na cestu do íránské kuchyně a vyzkoušejte tento úžasný recept na džuveč.
Džuveč (íránská rýžová směs)
Suroviny
- 1 šálek dlouhozrnné rýže
- 1/2 šálku zelených hrášků
- 1/2 šálku cizrny
- 1/2 šálku mletého skopového masa
- 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
Postup
- Rýži si důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čistá.
- Hrášky a cizrnu důkladně opláchněte.
- V hrnci si rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte cibuli dozlatova.
- Přidejte mleté skopové maso a restujte ho, dokud nedosáhne zlatohnědé barvy.
- Přidejte česnek, kurkumu a mletý kmín, promíchejte a nechte restovat dalších pár minut.
- Přidejte rajčatový protlak a zalijte hrášky a cizrnu vodou.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud se měkké.
- Ve velkém hrnci si připravte směs vody a soli a přiveďte k varu.
- Přidejte propláchnutou rýži a vařte ji na mírném ohni, dokud nebude dokonale uvařená, ale stále lehce křupavá (asi 10-15 minut).
- Sceděte rýži a přidejte ji do hrnce s masovou směsí. Dobře promíchejte.
- Podávejte teplou a můžete ji doplnit jogurtem nebo zeleninovou omáčkou.