14. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
Džuveč (íránská rýžová směs)
zdroj: Recepty 24/7

Džuveč, také známý jako íránská rýžová směs, je lahodný a aromatický pokrm, který v sobě spojuje nejrůznější chutě a vůně. Tato tradiční iránská specialita je připravována z kvalitní rýže, zeleniny, bylinek a různých koření. Džuveč je nejen bohatý na vlákninu a vitamíny, ale také se vyznačuje svou jedinečnou texturou a intenzivním chutí. Na talíři vám bude zaručeně zaujmout svými barevnými vrstvami a pestrým vzhledem. Připravit džuveč je snadné a ideální volbou pro všechny milovníky exotických dochucovadel. Vydejte se na cestu do íránské kuchyně a vyzkoušejte tento úžasný recept na džuveč.

Džuveč (íránská rýžová směs)

Suroviny

  • 1 šálek dlouhozrnné rýže
  • 1/2 šálku zelených hrášků
  • 1/2 šálku cizrny
  • 1/2 šálku mletého skopového masa
  • 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

Postup

  1. Rýži si důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čistá.
  2. Hrášky a cizrnu důkladně opláchněte.
  3. V hrnci si rozehřejte trochu olivového oleje a osmažte cibuli dozlatova.
  4. Přidejte mleté skopové maso a restujte ho, dokud nedosáhne zlatohnědé barvy.
  5. Přidejte česnek, kurkumu a mletý kmín, promíchejte a nechte restovat dalších pár minut.
  6. Přidejte rajčatový protlak a zalijte hrášky a cizrnu vodou.
  7. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud se měkké.
  8. Ve velkém hrnci si připravte směs vody a soli a přiveďte k varu.
  9. Přidejte propláchnutou rýži a vařte ji na mírném ohni, dokud nebude dokonale uvařená, ale stále lehce křupavá (asi 10-15 minut).
  10. Sceděte rýži a přidejte ji do hrnce s masovou směsí. Dobře promíchejte.
  11. Podávejte teplou a můžete ji doplnit jogurtem nebo zeleninovou omáčkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *