18. 11. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Džudžeh kebab je tradiční íránské jídlo, které je oblíbené po celém světě. Tento recept vám ukáže, jak připravit šťavnaté a lahodné kebaby doma. Sušené švestky, jogurt a aromatické koření dodávají tomuto jednoduchému jídlu výjimečnou chuť. Připravte se na neodolatelný zážitek plný vůní a chutí. Sledujte tento recept a vybavte se špízy a grilem, abyste si mohli vychutnat autentickou íránskou specialitu přímo u vás doma.
Suroviny:
- 500 g jehněčího masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého kurkumy
- ½ lžičky mletého koriandru
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z 1 citronu
- strouhaná citronová kůra (z 1 citronu)
- špízy na grilování
Postup:
- Na začátku připravte marinádu. Ve velké míse smíchejte jogurt, olivový olej, strouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu a všechny mleté koření. Promíchejte dobře, dokud nedostanete hladkou pastu.
- Nasekejte jehněčí maso na menší kousky a dejte ho do marinády. Nechte maso odležet v marinádě nejlépe přes noc, aby se všechny příchutě dobře propojily.
- Před grilováním si připravte špízy. Namáčejte je do vody, aby se nepřipálily na grilu.
- Na střídavě špízy naběrejte kousky marinovaného masa a cibule. Při navlékání špízů střídejte maso s cibulí pro lepší chuťový zážitek.
- Před grilováním špízy osolte a opepřete podle své chuti.
- Na rozpáleném grilu grilujte špízy s jehněčím masem a cibulí, dokud maso není propečené a cibule nejsou zlatě hnědé. Občas je překlopte, aby se zpracovaly ze všech stran.
- Servírujte džudžeh kebab ještě teplý se salátem a plátkem citronu.