4. 11. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Dýňová polévka s kozím sýrem – recept plný přírodních chutí a výživy. V této lahodné polévce se spojuje sladká chuť dýně s krémovou texturou kozího sýru. Skvělá volba pro vegetariány i ty, kteří hledají zdravé a vydatné jídlo. Připravte si tuto výživnou polévku, která vás zahřeje v chladných dnech a dodá vám energii.
Suroviny
- 1 kg dýně
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 700 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g kozího sýra
- olivový olej
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- žlutá cibulka (na zdobení)
Postup
- Dýni oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte dýni a brambory a chvíli restujte.
- Přidejte zeleninový vývar, smetanu na vaření a kozí sýr. Osolte, opepřete a přidejte mletou sladkou papriku.
- Vše dobře promíchejte, přiveďte k varu a nechte vařit asi 20 minut, dokud nejsou ingredience měkké.
- Polévku rozmixujte do hladké konzistence pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a na něm orestujte na kolečka nakrájenou žlutou cibulku, kterou použijete jako ozdobu pro hotovou polévku.
- Polévku podávejte ozdobenou orestovanou žlutou cibulkou a doporučuji s kouskem čerstvého chleba.