23. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Tato dýňová polévka s koriandrem je výbornou volbou pro chladné podzimní večery. Její krémová konzistence a bohaté dochucení koriandrem a dalšími aromatickými bylinkami Vás hned zahřeje. Recept je jednoduchý a rychlý na přípravu. Po ochutnání této lahodné polévky s jemnou dýňovou chutí se garantovaně nebudete chtít najíst!
Suroviny:
- 1 malá dýně (cca 1 kg)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce mletého koriandru
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek.
- Oloupejte dýni, odstraňte semena a nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi si rozpalte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte dýňové kousky a smažte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut.
- Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 20 minut, nebo dokud není dýně měkká.
- Přidejte mletý koriandr a promíchejte.
- Použijte mixér na vytvoření hladké konzistence.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Podávejte s čerstvým koriandrem na ozdobu.